Heidi, İsviçreli yazar Johanna Spyri tarafından 1880 yılında yayımlanmış bir çocuk kitabıdır.

Kitapta, Alplerde büyükbabasıyla birlikte doğayla iç içe yaşayan bir kız çocuğunun şehre götürülmesiyle karşılaştığı uyum sorunları; Alplere, büyükbabasına olan sevgisi nedeniyle yaşadığı özlem ve çevresindeki insanların hayatlarını temiz kalbiyle değiştirmesi anlatılmaktadır.

Heidi, beş yaşında tatlı bir kız çocuğudur. Bir yaşında annesini ve babasını kaybetmesi üzerine, beş yaşlarına kadar teyzesinin yanında kalmıştır. Fakat teyzesi Dete, güzel bir iş fırsatı yakaladığı için onu dedesinin yanına bırakmak zorunda kalır. Dedesi, insanlardan ayrı olan, köyden uzakta bir kulübede yaşamaktadır. Heidi dedesini, kulübeyi, doğayı ve oradaki keçileri çok sever. Burada Peter adında bir de arkadaşı olur ve birlikte güzel vakit geçirirler. Peter, kasabada annesi ve gözleri görmeyen ninesiyle birlikte yaşayan bir keçi çobanıdır.

Heidi'nin teyzesi Dete, bir gün Heidi'yi görmek için Alp Dağları'na gelir. Zengin bir ailenin sakat kızına arkadaşlık yapması için Heidi’yi, istemeyerek de olsa Almanya'nın Frankfurt şehrine götürür. Heidi burada evin kızı olan Clara ile iyi anlaşsa da, orada sürekli emirler veren, otoriter bir kişiliğe sahip olan dadı Bayan Rottenmeier onu benimsememektedir. Heidi her geçen gün Alpler'i, köyünü, doğa hayatını, dedesini ve Peter’i özlemektedir. Bu şehir hayatına bir türlü uyum sağlayamayan Heidi’nin özlemi her geçen gün artar. Geceleri odasında köyünü ve dağları düşünüp ağlarken bir süre sonra zayıflamaya ve durgunlaşmaya başlar.